[translation coming]

Förhören med "människosmugglaren" återupptas

Ralph Bretzer
Arbetarbladet
22 July 2004

SANDVIKEN
I går återupptogs rättegången mot före detta Sandvikenbon Khaleed Daoed i Australien som är misstänkt för människosmuggling. Vid en av smugglingsresorna sjönk båten och över 350 människor omkom.

I rätten berättade en av de överlevande i går om sina timmar i vattnet.

I oktober 2001 sjönk ett fartyg, som i media fått namnet Siev-X, utanför Australiens kust. Med ner i djupet följde 353 asylsökanden mestadels kvinnor och barn. Båten var på väg från Indonesien till Australien.

Räddade livet på dottern
Khaleed Daoed, som tidigare bodde i Sandviken men som utlämnats till Australien av de svenska myndigheterna, är misstänkt för 12 fall av människosmuggling, ett brott som kan ge upp till 20 års fängelse. Daoed anklagas av åklagarna för att vara en av tre män som arrangerat resan med den fatalt överlastade båten.

I går återupptogs förhören med Daoed i Brisbane efter att de har legat nere sedan i april. Exakt vad Daoed sade i rätten

i går är oklart men den australiensiska nyhetsbyrån AAP återberättar en hårresande historia som Sadeq Razaq Toullah Al-Abodie, en av de 43 överlevande i katastrofen, berättade i rätten i går om hur han räddade livet på sin tvååriga dotter men förlorade sin hustru i vågorna.

"Jag hade min dotter på axeln i två dagar. Jag trodde att hon var död men andra talade om för mig att hon levde", sade han.

Al-Abodie berättade om hur den överfulla båten låg djupt i vattnet när den mitt i natten lämnade Indonesien och att den tog in vatten redan morgonen därpå. Rädda passagerare försökte desperat betala kaptenen för att vända om.

Khaleed Daoed nekar
På båten fanns inte ens rum att sitta ned och passagerarna vaktades av beväpnade indonesiska soldater. Några av flyktingarna försökte kontakta människosmugglarna via satellittelefon men lyckades inte få tag i dem.

Tidigare under rättegången har vittnen berättat om hur Daoed sålt biljetter till dem och varit med när båten avgick. Själv nekar han till inblandning i flyktingsmugglingen. Under de närmaste dagarna ska totalt elva vittnen höras.

X-URL: http://www.arbetarbladet.se/local_article.php?id=249170&avdelning_1=101&avdelning_2=102&variabel=SANvinj.gif

Back to sievx.com