[This article was translated by a supporter of the SIEVX cause living in Sweden.]

Irakier förblir inlåst
Arbetarbladet
Helena Nyman
19 June 2003

Misstänkt människosmugglare säger sig vara oskyldig

SANDVIKEN
Den 35-årige Sandvikenbo som misstänks för människosmuggling ville slippa sitta anhållen och hade begärt en prövning av beslutet.

Sandvikens tingsrätt står dock fast vid att mannen ska sitta inlåst i väntan på en utlämning till Australien.

Det var förhandling i går igen vid Sandviken tingsrätt angående anhållningsbeslutet av den 35-årige mannen från Irak som misstänks för människosmuggling och penningtvätt.

Han greps i sin bostad i Vallhov i Sandviken 20 maj efter att en domstol i Queensland, Australien häktat honom några dagar tidigare i hans frånvaro.

Han misstänks ligga bakom en stor tragedi 2001 då en båt med asylsökande sjönk utanför Australiens kust och 353 människor omkom.

Kvotflykting genom FN
Mannen kom som en så kallad kvotflykting genom FN till Sverige i februari i år och har permanent uppehållstillstånd. Sekretessen kring fallet är fortfarande mycket stor. Vid förhandlingen i går belades alla inblandade återigen med yppandeförbud.

Åklagare Margaretha Lidman Ling vid den internationella åklagarkammaren i Uppsala ville inte säga något om vad som kom fram vid förhandlingen som hölls bakom stängda dörrar.

Om några nya bevis kommit fram mot mannen säger hon bara:
- Det har inte varit nödvändigt med nya bevis. Vi godtar den bedömning som man gör i Australien. Vi har ingen anledning att ifrågasätta vad de fått fram om honom.

Märkbart tagen
35-åringen motsätter sig att vara anhållen och säger att han är oskyldig.

Förhandlingen i går hölls efter att han begärt en prövning av anhållningsbeslutet.

Han var märkbart tagen när beslutet inte gick hans väg och han fördes åter till häktet.

Tingsrätten ansåg att det inte heller den här gången var tillräckligt med reseförbud eller anmälningsskyldighet.

På måndag nästa vecka är sista dagen för Australien att begära 35-åringen utlämnad. Det datumet har justitieminister Thomas Bodström slagit fast. Därefter ska en häktning ske och sedan dröjer det ytterligare en tid innan regeringen tar beslut om han ska utlämnas.

X-URL: http://www.arbetarbladet.se/local_article.php?id=174473&avdelning_2=102

Back to sievx.com