[translation coming]

Överlevande flykting vittnar mot Khaleed

Helena Nyman
19 May 2005
Arbetarbladet

SANDVIKEN
En iransk flykting, som numera bor i Finland, är en av flera överlevande som rest till Australien för att vittna mot förre Sandvikenbon Khaleed Daoed.

Under rättegången pekade han ut Daoed som den människosmugglare han betalade pengar till för sig och sin familj. Australiensiska medier rapporterar löpande från den pågående rättegången mot förre Sandvikenbon Khaleed Daoed. Redan första dagen hördes flera överlevande från den stora flyktingkatastrofen 2001 då hela 353 människor dog på den överfulla båten. Endast ett 40-tal män överlevde flera dygn i vattnet.

20-tal vittnen
En man som numera är flykting i Finland var första ut av cirka 20 kallade vittnen att berätta om sina kontakter med Khaleed Daoed. Han berättade om hur han och familjen träffat Daoed på ett hotell och hur han informerat detaljerat för dem om resan och hur familjen sedan betalade flera hundra amerikanska dollar till Daoed för att få komma till Australien.

Flera andra vittnen berättade också senare om hur Daoed organiserat, tagit betalt och fört ut dem till båten. Att de kände igenom honom var det ingen tvekan om. Khaleed Daoed satt med böjt huvud hela tiden, rapporterar medierna, och hans inställning är fortfarande densamma - icke skyldig.

Hundratals döda
Åklagaren Glen Rice påpekade att Daoed inte hålls ansvarig för de 353 människornas död - utan att han haft en nyckelroll i hela den organiserade verksamheten. Att han var en av flera medhjälpare till en sedan tidigare dömd välkänd flyktingsmugglare som nu avtjänar sju års fängelse.

Khaleed Daoed har suttit i australiensiskt häkte i ett och ett halvt år sedan han utlämnades från Sverige i väntan på den här rättegången. Den beräknas ta mellan tre och fem veckor.

X-URL: http://www.arbetarbladet.se/local_article.php?id=310278&avdelning_2=102

Back to sievx.com